Een thuisbatterij, dé slimme investering voor zonnepanelen met een digitale meter

Sla je opgewekte zonne-energie op met een thuisbatterij en haal meer rendement uit je zonnepanelen installatie met betaalbare, hernieuwbare én duurzame energie.

Ontdek meer

Heb jij een digitale meter en een zonnepaneel installatie?

Dan draait jouw digitale meter niet meer virtueel terug. Je energiefactuur wordt sinds 1 maart 2021 berekend op je werkelijk verbruik. Met andere woorden, je betaalt nu voor alle stroom die je van het net afneemt.

Krijg je dan helemaal niets meer voor het overschot van de elektriciteit die je zelf opwekt met je zonnepanelen? Toch wel. Hoewel je digitale meter niet meer terugdraait, kan je wel het teveel aan geproduceerde groene stroom verkopen aan je energieleverancier. Dit gebeurt via het zogenaamde “terugleveringscontract”. Bij een terugleveringscontract betaalt je energieleverancier je een injectietarief, een vergoeding voor de stroom die je op het net injecteert. Helaas ligt de vergoeding voor wat je verkoopt heel wat lager dan wat je betaalt voor de stroom die je afneemt.

Zelf zoveel mogelijk zonne-energie verbruiken is dus de boodschap. Want hoe hoger je zelfverbruik, hoe minder je moet aankopen. Net dáárom is een thuisbatterij een slimme investering.

Investeer slim met NRG MAN, draag jouw steentje bij aan een groenere wereld met betaalbare, hernieuwbare én duurzame energie.

Maak een gratis afspraak

De nieuwe wetgeving omtrent de digitale meter met terugdraaiende teller.

Om nog meer in te zetten op groene energie keurde de Vlaamse Regering in 2019 een wetsvoorstel goed waarbij eigenaars van zonnepanelen gedurende de komende 15 jaar konden genieten van het systeem van de terugdraaiende teller. Dit voordeel werd aan iedereen die nog voor 31 december 2020 een zonnepaneel installatie liet plaatsen en goedkeuren toegekend. In 2020 hebben veel van onze NRGMAN klanten zich gehaast om zonnepanelen te plaatsen om nog te kunnen genieten van het systeem van de terugdraaiende teller.

Helaas werd het wetsvoorstel van de terugdraaiende teller in 2021 vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Met name, het stopzetten van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen installatie met een digitale meter. Hoewel een investering in zonnepanelen nog steeds erg interessant is en blijft, betekende dit een financieel verlies voor een half miljoen gezinnen. Heb je nog de klassieke of analoge meter, dan geniet je wel (tijdelijk) nog van de terugdraaiende teller in combinatie met het prosumententarief. Al is er geen ontsnappen mogelijk aan de uitrol van de digitale meter. De installatie van een digitale meter wordt in Vlaanderen sowieso ten laatste tegen 1 juli 2029 door netbeheerder Fluvius bij iedereen uitgevoerd.

NRG MAN helpt je zorgeloos te investeren en bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Zonne-energie wordt overdag opgewekt, waardoor je energieverbruik doorgaans lager ligt. Eigenaars van zonnepanelen gebruiken gemiddeld slechts 30% van hun eigen rechtstreeks opgewekte stroom. 70% van jouw zonneproductie vloeit dus terug naar het distributienet. Tenzij je een thuisbatterij hebt!

Een thuisbatterij laat je toe om je zelf opgewekte zonne-energie op te slaan om later te gebruiken. ’s Avonds, 's nachts of wanneer de zon niet schijnt. Met een thuisbatterij kan je maar liefst tot 75% van je eigen duurzame energie zelf verbruiken. Dit maakt jouw woning meteen minder afhankelijk van het distributienet en geniet je écht van hernieuwbare energie.

De voordelen van een thuisbatterij

Optimaliseer jouw zelfconsumptie.

Een thuisbatterij slaat je overtollige zonne-energie op om enkele uren later te gebruiken. Zo kan je het zelfverbruik van je eigen productie van 30% verhogen tot 80%.

Bespaar op je energiefactuur.

Door meer zelf opgewekte groene energie te gebruiken, moet je later minder terug aankopen. Met een thuisbatterij bespaar je jaarlijks tot €450 op je energiefactuur.

Energie wanneer jij het wil.

Sla jouw groene zonne-energie en gebruik jouw groene zonne-energie vanaf nu ook’s nachts. Wordt onafhankelijker van het elektriciteitsnet, zelfs bij een stroompanne ben je zelfvoorzienend.

Bespaar tot €2550 op de aankoop van je thuisbatterij met subsidies van de Vlaamse Overheid.

Wie een thuisbatterij installeert, kan een premie ontvangen van de Vlaamse overheid. De prijs voor de aankoop, de installatie, de plaatsing en de omvormer zijn hierin vervat. Hiermee kun je al vlug heel wat geld besparen.In 2021 bedraagt de premie tot 300€/kWh met een maximum van €2550 voor de totale investeringskost. Daarna zal de premie jaar na jaar dalen en uiteindelijk volledig uitdoven richting 2025. Nu is dus hét ideale moment om te investeren in een thuisbatterij. Hieronder vind je een overzicht van de premieberekening.

NRG MAN begeleidt je van A tot Z. Van installatie tot subsidieaanvraag.

Capaciteit batterij

sinds april 2021

2022

2023

2024

2025

0 tot 4 kWh

300 euro/kWh

225 euro/kWh

150 euro/kWh

75 euro/kWh

0 euro/kWh

4 tot 6 kWh

300 euro/kWh

187.5 euro/kWh

125 euro/kWh

62.5 euro/kWh

0 euro/kWh

6 tot 9 kWh

250 euro/kWh

150 euro/kWh

100 euro/kWh

50 euro/kWh

0 euro/kWh

Vanaf 9 kWh

geen bijkomend bedrag

geen bijkomend bedrag

geen bijkomend bedrag

geen bijkomend bedrag

geen bijkomend bedrag

maximum per batterij

2550 euro, max 40% factuur incl. BTW

1725 euro, max 40% factuur incl. BTW

1150 euro, max 40% factuur incl. BTW

575 euro, max 40% factuur incl. BTW

0 euro

Wat kost een thuisbatterij?

De aankoopprijs van een thuisbatterij varieert tussen de €4000 en €10000. De werkelijke kostprijs van de batterij hangt af van verschillende factoren zoals de opslagcapaciteit, het merk en type. Daarnaast moet je ook rekening houden met de omvormer van je zonnepaneel installatie en de plaatsingskosten. De onderstaande voorbeelden zijn louter ter illustratie en hangen af van je eigen unieke thuissituatie. In eerste instantie analyseren we jouw bestaande zonne-installatie en energieverbruik. Pas daarna kan er correct advies op maat gegeven worden.

Thuisbatterij capaciteit

5 kWh

Jaarlijks verbruik: 2500 kWh

Kostprijs thuisbatterij, inclusief installatie en materiaal

+/- €4452

Incl. 6% BTW

Batterij subsidie 2021

€1500

Kostprijs na subsidie

€2952

Stijging in zelfverbruik van 30% naar 60% mogelijk. Hiermee wordt het klassieke nachtverbruik gedekt door de thuisbatterij.

Thuisbatterij capaciteit

10 kWh

Jaarlijks verbruik: 4000 kWh

Kostprijs thuisbatterij, inclusief installatie en materiaal

+/- €6600

Incl. 6% BTW

Batterij subsidie 2021

€2550

Kostprijs na subsidie

€4050

Stijging in zelfverbruik van 30% naar 70% mogelijk.Hiermee wordt het klassieke avond- en nachtverbruik gedekt door de thuisbatterij.

Thuisbatterij capaciteit

10 kWh

Jaarlijks verbruik: 4000 kWh

Kostprijs thuisbatterij, inclusief installatie en materiaal

+/- €6600

Incl. 6% BTW

Batterij subsidie 2021

€2550

Kostprijs na subsidie

€4050

Stijging in zelfverbruik van 30% naar 70% mogelijk.Hiermee wordt het klassieke avond- en nachtverbruik gedekt door de thuisbatterij.

Plaats je thuisbatterij in 2021, en ontvang tot €2550 aan subsidies van de Vlaamse Overheid.

Contacteer NRG MAN voor een gepersonaliseerde offerte.

Een offerte voor een thuisbatterij ontvangen?
NRG MAN adviseert u gratis.

Vraag een gratis offerte

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een thuisbatterij?
Is een thuisbatterij geschikt voor elke zonnepaneel installatie?
Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?
Ben ik volledig zelfvoorzienend met een thuisbatterij? 
Hoeveel bespaar ik op mijn energiefactuur met een thuisbatterij?

Wil je weten wat een thuisbatterij kan betekenen voor jou?

NRG MAN adviseert u gratis en vrijblijvend met een offerte op maat.

Maak een gratis afspraak

Maak een gratis afspraak